Kocaeli ilinin en güzel beldelerinden biri olan Değirmendere küçük, sıcak ve samimi havalı güzel bir sahil kasabasıdır. 1999’da 17 Ağustos depremi sırasında yaşanan ağır hasar ve can ve mal kayıpları Değirmendere’nin nüfusunu etkilemiştir.Depremden buyana tekrar toparlanan Değirmendere’de yaşam günlük aktiviteler yaz aylarında çok hareketlidir.Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı olan bu belde daha önceleri Gölcük’ten daha kalabalık bir nüfusa sahipti. Gezilecek Yerleri ile birlikte küçük ve keyifli bir sahil kasabası olan Değirmendere’deki denize nazır çay bahçelerinde oturup çay içmek büyük bir keyiftir ve bazen buralarda yer bulmanız zor olabilir. Sahilden karşıdaki Tüpraş tesislerinin ışıklarıyla parlayan İzmit Körfezi manzarasını izlerken huzurlu bir vakit geçirebilirsiniz, görünüm o kadar güzeldir.
Kışın huzur verici bir sessizlik ve sakinliğe bürünen Değirmendere yazın oldukça kalabalık, canlı ve hareketli bir yere dönüşür. Çay bahçeleri, kafeler, dondurmacılar, çeşitli ürünlerin satışa sunulduğu açık hava tezgahları(standları) ve oturan, yürüyen, alışveriş yapan, yemek yiyen insanlar beldeyi cıvıl cıvıl bir görünüme büründürür. Yeşilin ve mavinin farklı tonlarını görebileceğiniz Değirmendere’nin aşağı yukarı 2.7 km. uzunluğundaki yürüyüş yolunda yürümek büyük bir keyiftir.
Mevsime göre sessizlik ve huzuru da, kalabalık ve eğlenceyi de bulabileceğiniz bu büyülü sahil kasabası sizi stres ve yorgunluğunuzdan arındırır. İzmit Körfezi’nin en güzel sahilini barındıran Değirmendere ister çay keyfi, ister dondurma keyfi yapabileceğiniz; sizi kendine has havası ve sıcak ortamıyla bağlayacak bir beldedir.
Bir yaz gecesi birkaç saatinizi sahildeki çimlere uzanıp dalga seslerini dinleyerek ve ay ışığını seyrederek geçirdikten sonra buradan ayrılmak size zor gelebilir. Çınarlık meydandaki parkta ahşap heykel sempozyumunda sanatçılarının ağaçtan yaptığı çalışmaları da görebilirsiniz.
Değirmendere Örcün Köyü’nde bulunan Sultan Baba Türbesi’de Ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.Selvi ağaçlarıyla çevrili tepede yükseltilmiş platform üzerinde yer alan Osmanlı Dönemine ait tek türbe Sultan baba türbesi bulunmaktadır. İçinde Sultan Baba’ya ait ahşap sanduka ile III.Selim’den kalma H.1203 (M.1787) yıllarına ait berat bulunmaktadır. Halveti Tarikatı’nın Şemsi Kolu’nun bir üyesidir. Türbe girişinin sağında yer alan hazirede 1879 tarihli Osmanlı Mezarı bulunmaktadır.
Depremin etkilerine rağmen zamanla tekrar güzelleşmeyi başarabilmiş olan Değirmendere’nin sıcak, samimi ve dinlendirici havasını hissetmek için burada hiç değilse bir gün geçirmelisiniz.
⏺️ Bir sonraki yazımız Değirmendere’ye nasıl ulaşım sağlanır..